Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Tο καρπούζι κάνει καλό στην καρδιά μας!

Όταν κάποιος βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα
 απώλειας βάρους θα πρέπει να ελέγχει τις θερμίδες
 που καθημερινά προσλαμβάνει μέσα
 από τα τρόφιμα που καταναλώνει, 
ακόμη και από τα φρούτα. 
Ένα θέμα που τίθεται το καλοκαίρι είναι
 τι εννοούμε λέγοντας ένα φρούτο, καθώς οι μερίδες
 είναι λίγο σχετικές. Το χειμώνα τα πράγματα είναι
 πιο εύκολα, καθώς τα φρούτα είναι από μόνα τους 
πιο μεριδοποιημένα και μιλάμε για ένα μήλο, 
ένα πορτοκάλι κ.λ.π. Το καλοκαίρι όμως
 τα πράγματα είναι λίγο σχετικά.
Και ένα κλασσικό παράδειγμα είναι το καρπούζι. 
Δροσερό, γευστικό, ξεδιψαστικό! 
Στην πραγματικότητα λοιπόν το καρπούζι
 δεν είναι πολύ παχυντικό γιατί περιέχει πολύ νερό. 
Σαφέστατα και περιέχει ζάχαρη ή καλύτερα σάκχαρα 
όπως και όλα τα φρούτα, κι αυτό δεν είναι κάτι
 που το καθιστά πιο παχυντικό. 
Μια μεγάλη φέτα καρπούζι περίπου 300 γρ. 
χωρίς τη φλούδα ή 400 γρ. με τη φλούδα αποδίδει 
περίπου 100 θερμίδες και μπορεί να θεωρηθεί
 ως ένα φρούτο.
Αν λοιπόν έχετε στο ημερήσιο διατροφικό 
πρόγραμμά σας ένα φρούτο, μπορείτε να βάλετε
 μια μεγάλη φέτα καρπούζι. 
Ακόμη, ο συνδυασμός του με λίγο τυρί μπορεί 
να αποτελέσει μια εξαιρετική, διαιτητική και αρκετά 
πλήρη επιλογή για ένα ελαφρύ βραδινό. 
Πάντως, όταν το καθαρίζετε, κρατείστε
στο κομμάτι σας λίγο από το λευκό ανάμεσα
 στη φλούδα και τη σάρκα, καθώς είναι πλούσιο
 στην ουσία κιτρουλίνη. 
Η κιτρουλίνη προκαλεί διαστολή των αγγείων
 και διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, 
συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο
 στην καλή τους λειτουργία.
Πηγή: neadiatrofis.gr

Τα καρπούζια περιέχουν θρεπτικά συστατικά 
τα οποία μπορεί να ωφελήσουν την καρδιά 
και το κυκλοφορικό σύστημα και ίσως να συμβάλουν 
στην καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας, 
αναφέρουν ερευνητές από το Τμήμα 
Γεωργικής Έρευνας 
του Πανεπιστημίου Α&Μ του Τέξας.
«Όσο περισσότερο μελετάμε τα καρπούζια
 τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι εκ φύσεως
 περιέχουν ουσίες πολύτιμες 
για τον ανθρώπινο οργανισμό», δήλωσε 
ο αναπληρωτής καθηγητής δρ Μπίμου Πατίλ.
Οι έως τώρα μελέτες του δρος Πατίλ
 και των συνεργατών του έχουν δείξει ότι 
όταν τρώμε καρπούζι, η φυτοχημική ουσία
 σιτρουλίνη που περιέχει μετατρέπεται 
στον οργανισμό στο αμινοξύ αργινίνη.
«Το αμινοξύ αυτό προασπίζει την υγεία
 της καρδιάς, του ανοσοποιητικού συστήματος
 και μπορεί να είναι ωφέλιμο για τους πάσχοντες 
από παχυσαρκία και τύπου 2 διαβήτη», εξήγησε 
ο δρ Πατίλ. «Η αργινίνη διεγείρει επίσης 
το νιτρικό οξείδιο που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία
 με έναν μηχανισμό παρόμοιο με αυτόν των φαρμάκων 
για τη στυτική δυσλειτουργία».
Οι βαθυκόκκινες ποικιλίες καρπουζιού, εξάλλου, 
«περιέχουν άφθονη λυκοπένη ένα θρεπτικό συστατικό
 που προστατεύει την υγεία της καρδιάς, του προστάτη
 και του δέρματος», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :