Σάββατο 14 Μαΐου 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Το «προσωπικό στοίχημα» Τσίπρα στις κάλπες της Κυριακής. Τα γραφεία πάντως στοιχημάτων, στην Αγγλία τον δείχνουν να έρχεται δεύτερος!

Τσίπρας: «Θα κριθούμε και από τον αριθμό των μελών»
Τα γραφεία πάντως στοιχημάτων, στην Αγγλία
 τον δείχνουν να έρχεται δεύτερος!

Απαραίτητη διευκρίνηση:
Η ανάρτηση έχει σατιρικό και μόνο σκοπό.
Υ.Γ: Έτσι κι αλλιώς ο καθένας καταλαβαίνει
 αυτό που του αρέσει ως αληθινό.

Κόρινθος 2022 14 του Μάη: 29 φωτογραφίες από την σημερινή πρώτη ημέρα της λαϊκής αγροτικών προϊόντων, στην Κολιάτσου.




























Το .....πιάτο της εποχής: Ντολμαδάκια γιαλαντζί. (Συνοδεύονται με κατσικίσιο γιαούρτι)

Αν οι Γιαπωνέζοι κάνουν πολύωρες ασκήσεις ζεν
 για να βελτιώσουν το χάρισμα της υπομονής, 
εμείς έχουμε έναν νοστιμότερο τρόπο: το τύλιγμα 
των ντολμάδων σε μικρούς, σφιχτούς κυλίνδρους, 
κάτι που απαιτεί λεπτότητα κινήσεων, προσήλωση
 και αίσθηση συμμετρίας. 
Εδεσμα λαοφιλές, μέλος της γαστρονομικής μας 
κουλτούρας που θέλει ένα τάπερ με ντολμαδάκια
να μας ακολουθεί σε εκδρομές 
και καθαροδευτεριάτικες εξορμήσεις.
Τα ντολμαδάκια, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή,
 κάποιοι τα λένε σαρμαδάκια και άλλοι γιαπράκια
 και ενώ το όνομα σε όλες τις περιπτώσεις
 είναι τουρκικό, η ιδέα είναι γνωστή 
από την αρχαία ακόμη Ελλάδα. 
Μόνο που τα αρχαιοελληνικά εκείνα ντολμαδάκια, 
τα θρία, τυλίγονταν με τρυφερά συκόφυλλα.

 Στο πέρασμα των αιώνων η λαμπρή ιδέα υιοθετήθηκε 
από την κουζίνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,
 ενώ οι Έλληνες αντιδανείστηκαν τα νέα τουρκικά 
ονόματα, τα οποία προέρχονται από το sarmak 
που σημαίνει τυλίγω, από το yaprak που είναι το φύλλο
 και από το dolmak που πάει να πει γεμίζω. 
Από την άλλη, yalan είναι το ψέμα και γιαλαντζί
 σημαίνει ψεύτικος. 
Εξού και οι φράσεις γιαλαντζί μάγκας,
 γιαλαντζί επαναστάτης ή ό,τι άλλο θέλει 
να χαρακτηρίσει κάθε τι ψευδεπώνυμο και ιμιτασιόν. 
Τα γιαλαντζί γεμιστά, αυτά δηλαδή που δεν περιείχαν
 κρέας και επιπλέον ήταν μαγειρεμένα με λάδι, 
κάτι ανήκουστο για την οθωμανική κουζίνα
 που βασιζόταν στο κρέας και στο βούτυρο,
 τα βρίσκουμε για πρώτη φορά σε έναν οδηγό
 μαγειρικής του 1844 γραμμένο
 από τον Μεχμέτ Καμίλ.
Καθώς φαίνεται, όμως, τα γιαλαντζί είχαν 
μεγαλύτερη επιτυχία ακόμη και από τα βεριτάμπλ
 και αγαπήθηκαν πολύ. 
Η «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου
 (εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας) 
τα έχει μέσα στην καρδιά της και δίνει 
και την καλύτερη συμβουλή για να τα φτιάξεις:
 «Βάλε μπόλικο κρεμμύδι στον γιαλαντζί ντολμά
 για να κάνεις τον ντολμά νόστιμο, όμως ρίξε μέσα 
και δυόσμο για να τον κάνεις χωνευτικό». 
Εκείνη τους φτιάχνει ανελλιπώς 
όταν είναι στον καιρό τους. 
Τον χειμώνα, όμως, που δεν υπάρχουν αμπελόφυλλα,
 βάζει φύλλα πουράντζας, που – όπως λέει – λιώνουν
 στο στόμα. Ωστόσο, αν και τα αμπελόφυλλα
 (κυρίως τα ανοιχτόχρωμα και μεταξένια φύλλα
 της ποικιλίας Σουλτανίνα) είναι επικρατέστερα, 
σε πολλές περιοχές τα φτιάχνουν και με πλατύφυλλο 
βασιλικό και με φύλλα από άγρια λάπαθα.
Στην Κρήτη κάνουν αθουλένιους ντολμάδες
 χρησιμοποιώντας τα λουλούδια των κολοκυθιών. 
Στη Σύμη φτιάχνουν ντολμαδάκια με φύλλα
 κυκλάμινου και γέμιση από φάβα ή φακές. 
Τα ντολμαδάκια στην Κύπρο ονομάζονται κουπέπια
 και το κύμινο και το λεμόνι κάνουν
 έντονη την παρουσία τους. 
Τα περίφημα κασιώτικα ντολμαδάκια πάλι έχουν
 να κάνουν και με το μέγεθος. Κάθε αμπελόφυλλο
 κόβεται στα τρία και όσο πιο ταλαντούχα η νοικοκυρά, 
τόσο πιο μικροσκοπικά τα ντολμαδάκια που προκύπτουν. 
Η καλύτερη εποχή για τα φύλλα είναι ο Μάιος.
Τα φρέσκα φύλλα, που είναι στις δόξες τους την άνοιξη,
 τον υπόλοιπο χρόνο τα διατηρούμε στην άλμη
 ή στην κατάψυξη. Παλαιότερα συνήθιζαν 
και να τα αποξηραίνουν. 
Τα περνούσαν με μια βελόνα σε κλωστή, 
όπως τα καπνά, και έπειτα τα κρεμούσαν έξω
 σε σκιερό μέρος μέχρι να ξεραθούν. 
Τον χειμώνα, όταν ερχόταν η ώρα για ντολμαδάκια 
αρκούσε η εμβάπτισή τους για 2-3 λεπτά μέσα σε νερό 
που έβραζε για να γίνουν και πάλι ετοιμοπόλεμα
και να κατακτήσουν τον τελικό στόχο: να τυλιχτούν
 σε όμορφα, ισομεγέθη, λαχταριστά σαρμαδάκια.


Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Υλικά:
1 φλ. ρύζι καρολίνα
χυμός από 1 λεμόνι
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1½ φλ. νερό
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
6-7 κλωναράκια δυόσμο, μόνο τα φύλλα,
 ψιλοκομμένα 35-40 φρέσκα αμπελόφυλλα,
 τρυφερά ή 1 βάζο (250 γρ.) αμπελόφυλλα σε άλμη
ανθό αλατιού 
φρεσκοτριμμένο πράσινο πιπέρι 
1 κουταλάκι κουρκουμά
Εκτέλεση: Πλένουμε καλά το ρύζι κάτω 
από άφθονο τρεχούμενο νερό. 
Το αφήνουμε να στραγγίξει πολύ καλά
 και το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. 
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το μισό 
ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, φρέσκα
 και ξερά, μέχρι να γυαλίσουν.
 Προσθέτουμε το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε
 και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το νερό, τον κουρκουμά 
και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά. 
Προσθέτουμε τον άνηθο και τον δυόσμο 
και ανακατεύουμε.
Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε 
τα φρέσκα αμπελόφυλλα και τα ζεματίζουμε
 για 2-3 λεπτά. Τα μεταφέρουμε για 2 λεπτά 
σε ένα μπολ με κρύο νερό και τα σουρώνουμε.
 Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλα από το βάζο, απλώς
 τα ξεπλένουμε από την άλμη.
Παίρνουμε ένα φύλλο και το απλώνουμε επάνω 
σε ένα πιάτο με τη γυαλιστερή πλευρά του 
προς τα κάτω και τη ρίζα του μίσχου προς το μέρος μας. 
Με ένα κουταλάκι βάζουμε στο κέντρο
 του φύλλου λίγη γέμιση. 
Διπλώνουμε τις δύο άκρες 
προς τα μέσα και κλείνουμε το ντολμαδάκι
 ρολάροντας. 
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Στρώνουμε τη βάση της κατσαρόλας με μερικά 
φύλλα και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα
 στο άλλο σε ομόκεντρους κύκλους, σε στρώσεις. 
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και με τόσο νερό 
όσο να τα καλύπτει. Τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο
 για  να μην ανοίξουν, κλείνουμε την κατσαρόλα 
με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε πολύ σιγανή 
φωτιά για περίπου 40 λεπτά.
Συνοδεύονται με κατσικίσιο γιαούρτι
 και λευκό κρασί.
Καλή απόλαυση

Το ελληνικό δημόσιο, διεκδικεί αποζημίωση από την Novartis.

Την αναζήτηση αποζημίωσης από την Novartis για την προσβολή 
του ελληνικού δημοσίου ξεκινά η κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας 
Θάνο Πλεύρη να αναφέρει τις ενέργειες που θα ακολουθηθούν.

Συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης ανακοινώνει ότι:
 «Υλοποιώντας την κυβερνητική δέσμευση μας να διεκδικήσουμε
 αποζημίωση από την εταιρία Novartis για το σύνολο των παράνομων 
πρακτικών και σύμφωνα με πρακτικό του ΝΣΚ, 
προβαίνουμε επιπλέον στις ακόλουθες ενέργειες:

α) εντολή για σύσταση επιτροπής διαπραγμάτευσης
β) έντολη για διορισμό δικηγορικής εταιρείας στις ΗΠΑ
 για προάσπιση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου και
γ) εντολή για έγερση αγωγής ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης 
για διεκδίκηση της αποζημίωσης για την προσβολή 
του ελληνικού δημοσίου με επιφύλαξη για την τυχόν επιπλέον ζημιά
 που θα προσδιοριστεί και η οποία έχει ήδη συνταχθεί.
Σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επένδυσε 
στη σκευωρία και δεν διεκδίκησε τίποτα από την εταιρεία
 η κυβέρνηση της ΝΔ προβαίνει σε όλες τις ενέργειες
 για να λογοδοτήσει η Novartis και να αποζημιωσει 
το ελληνικό δημόσιο για τις παράνομες πρακτικές της».

Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Σε 4 μήνες από τώρα,λέτε να το ζήσουμε και αυτό; (Βίντεο και φωτογραφίες)

Δημοκρατία, ένα κιλό ζυμωτό ψωμί και το..... σκάφος της πολιτείας.

Όταν λέμε την απλή συνηθισμένη φράση:
-Ένα κιλό ζυμωτό ψωμί δεν κυριολεκτούμε.
Ζητώντας να αγοράσουμε αυτό το βασικό αγαθό,
λέμε ένα σωρό ψέματα.
Ούτε κιλό είναι πια, το ένα κιλό ψωμί,
ούτε φυσικά ζυμωτό, με την κυριολεκτική έννοια
του όρου, αφού δεν είναι προϊόν φυσιολογικής ζύμωσης.
Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν είναι,
λέω εγώ τώρα, ούτε ψωμί από Έλληνες.
Θα μου πείτε όμως ότι υπερβάλω.
Ίσως και να το έκανα, για να γίνει πιο εντυπωσιακός
ο πρόλογος και να τραβήξω την προσοχή σας
κάτι που επιθυμώ.
Αυτοί που ξέρουν όμως το μέγεθος της υποκρισίας,
και για να σπάσουν πλάκα μαζί μας,
δίνουν και ονομασίες όπως χωριάτικο
ή ολικής άλεσης στα διάφορα
(πολλές φορές από εισαγόμενη κατεψυγμένη ζύμη)
 αρτοσκευάσματα.
Κάπως έτσι ονοματίζουμε, άλλοτε από συνήθεια
και άλλοτε από σκοπιμότητα, πολλά και διάφορα
στην καθημερινή μας ζωή
κουτσουρεύοντάς τα ανελέητα και τελικά
κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας
αλλά κυρίως τον εαυτό μας κοροϊδεύουμε.
Κάπως έτσι κουτσουρεμένη μπορεί να είναι
και η δημοκρατία.
Μία κουτσή όμως δημοκρατία ετοιμάζει τον “δρόμο”
για μία δικτατορία.
Και η δικτατορία, δεν είναι βιώσιμος τρόπος
διακυβέρνησης.
Και τον καλύτερο ηγέτη, κάποτε βιολογικά
θα τον διαδεχτούν ανίκανοι και ίσως επικίνδυνοι
για την κοινότητα ηγέτες.
Στη Δημοκρατία όμως, που είναι το καλύτερο
σύστημα διακυβέρνησης για το σκάφος της πολιτείας,
πρέπει ο δήμος θα έχει κράτος και μέχρι τότε
ο κάθε λαός έχει την δημοκρατία που του αξίζει.
Ας μην γκρινιάζουμε λοιπόν
ή μάλλον η πλειοψηφία των ψηφοφόρων.
Η Δημοκρατία στο χέρι μας είναι
να μην είναι κουτσουρεμένη και υποκριτική.
Η Δημοκρατία στο χέρι μας είναι
να μην είναι ή να γίνεται δειμοκρατία.
Στο χέρι μας είναι και στον βαθμό
που στον καθένα μας αναλογεί να έχουμε
μία καλύτερη δημοκρατία όπου η ευτυχία
των πολλών θα είναι αυτονόητη.
Και φυσικά το σκάφος της πόλης για να ταξιδέψει
θέλει έναν καπετάνιο που πρώτα από όλα να ξέρει
τη δουλειά του αλλά χρειάζεται και τον τελευταίο μούτσο
αλλά και τον μάγειρα, όπως και τον δεύτερο καπετάνιο
ή και τον τρίτο.
Τα πλοία της αρχαιότητος ταξίδευαν
με τη δύναμη των κωπηλατών τους.
Αν οι κωπηλάτες όμως το έκαναν μόνο
υπό την απειλή του μαστιγίου, τότε τι νόημα είχε
το ταξίδι και για το συμφέρον τίνος γινόταν
αν όχι του πληρώματος που σε μία δημοκρατία πρέπει
να αισθάνεται πλοιοκτήτης;
Και φυσικά όταν έχουμε ένα πρόβλημα δε ρωτάμε
τους πολλούς αλλά τους ειδικούς.
Ωστόσο για τα προβλήματα της πόλης δεν κατάλαβα
γιατί να μην έχει υποχρέωση ή δημοκρατία
να κάνει τους πολίτες της, με την πραγματικά
όμως δωρεάν παιδεία, ειδικούς σε κάποιους τομείς
εκτός ίσως κάποιων που επιθυμούν τον τίτλο
του ιδιώτη με την κυριολεκτική έννοια του όρου.
Είναι κι αυτό μέσα στη Ζωή αν και πιστεύω ότι
τους ιδιώτες τους δημιουργούν οι δειμοκρατίες
που στρώνουν χαλί για αυταρχικά συστήματα
διακυβέρνησης των πολλών από τους λίγους.
Ειδικούς, μέσα από την παιδεία, αλλά πολίτες
και όχι υπηκόους.
Αυτά τα λίγα και ελπίζω να μην έκανα κανένα
να κακοκαρδίσει, ενώ αντίθετα σκοπός μου ήταν
να γράψω κάποιες σκέψεις μου απλά και μόνο.
Δημοκρατία έχουμε άλλωστε.
Φιλικά πάντοτε
Πάν Καρτσωνάκης

Υ.Γ: Ελπίζω να έγινε κατανοητός,
από όλους, ο όρος δειμοκρατία.
Δείμος = φόβος.
Και κάτι τελευταίο.
Τον Προμηθέα τον σταύρωσαν το κράτος και η βία
(όταν αυτά πάνε μαζί, το μπορούν)
με άλυτα δεσμά που έκανε ο ειδικός
για τη δουλειά αυτή θεός της φωτιάς ΗΦΑΙΣΤΟΣ
έστω και παρά τη θέλησή του
υπακούοντας απλά στην εξουσία.

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Προσοχή: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΕΥΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

Η ΔΕΥΑ Κορίνθου ενημερώνει πως, λόγω 
σοβαρής βλάβης στο δίκτυο υδροδότησης
 από την περιοχή της Στυμφαλίας, στην περιοχή
 του Σπαθοβουνίου, ενδέχεται να υπάρξει
 διακοπή ύδατος στην Κόρινθο, τα Εξαμίλια
 και την Ξυλοκέριζα απόψε, μετά τις 22:00 το βράδυ.

Τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ εργάζονται εντατικά 
για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη
 αποκατάσταση της βλάβης και την λιγότερη 
δυνατή ταλαιπωρία των πολιτών.