Το καλό μάρκετινγκ και οι αστικοί μύθοι
έχουν κάνει τον κόσμο να πιστεύει
ψεύδη και ανακρίβειες.
Πολλές τροφές που τους ακολουθεί ο μύθος
της υγιεινής τροφής ή της τροφής κατάλληλης
για δίαιτα αποδεικνύονται ότι είναι διατροφικές βόμβες
ικανές να οδηγήσουν ακόμα και σε ανεπιθύμητες
καταστάσεις όσους τις έχουν εντάξει
στο διαιτολόγιο τους.
Η λίστα αυτή με τις 5 ανθυγιεινές τροφές
που τους ακολουθεί ο μύθος της υγιεινής τροφής
θα σας κάνει να αλλάξετε και να αναθεωρήσετε
όσα πιστεύατε.
Ρυζογκοφρέτες.
Μπορεί να ήταν κράχτης
ως το απόλυτο φαγητό δίαιτας κατά τη διάρκεια
της low-fat/no-fat τρέλας, αλλά μην ξεγελιέσαι.
Οι πλάκες ρυζιού μπορούν να έχουν γλυκαιμικό δείκτη
μέχρι και 91
(η καθαρή γλυκόζη έχει γλυκαιμικο δείκτη 100),
καθιστώντας το, το είδος των υδατανθράκων
που θα στείλει το σάκχαρό σου σε μια βόλτα
με το τρενάκι του το τρόμου σε λούνα παρκ.
Οι ρυζογκοφρέτες κάνουν κακό στην προσπάθεια σου
για απώλεια βάρους και την υγεία σου.
Dressing σαλάτας χωρίς λιπαρά.
Οι σάλτσες σαλάτας (dressings) χωρίς λιπαρά
είναι ένα τέλειο παράδειγμα του καλού φαγητού
που τα έκανε θάλασσα. Το dresssing είναι ο τέλειος
συνδυασμός του ξιδιού (το οποίο βοηθά στον έλεγχο
του σακχάρου στο αίμα) και φυτικά έλαια
(πλήρες σε απαραίτητα λιπαρά οξέα
και αντιοξειδωτικά μερικές φορές).
Ωστόσο, ένας παράλογος φόβος των διατροφικών
λιπών έχει αναγκάσει τις εταιρείες τροφίμων
να χαλάσουν αυτό το τέλειο μείγμα.
Στο προκύπτον χωρίς λιπαρά dressing έχουν
εισαγάγει ζάχαρη και σιρόπι καλαμποκιού υψηλής
φρουκτόζης, γαλακτωματοποιητές, και άλλα
μυστικά της επιστήμης τροφίμων που χρησιμοποιούνται
για να κάνουν το αφύσικο να φαίνεται φυσικό.
Ως εκ τούτου πρέπει να τα αποφύγετε και να βγάλετε
από το διαιτολόγιο σας.
Αναψυκτικά με ζάχαρη.
Αν είναι να σταματήσεις
να τρως μόνο ένα πράγμα από αυτή τη λίστα,
θα πρέπει να είναι τα αναψυκτικά με ζάχαρη.
Οι κενές θερμίδες βοηθούν το σωσίβιο γύρω
από την μέση σας να μεγαλώνει, χωρίς
να σας παρέχουν καμία αίσθηση του κορεσμού.
Επίσης τα απλά σάκχαρα κάνουν εξαιρετική
δουλειά στη μείωση της καλής χοληστερόλης
και στην αύξηση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων,
δύο παράγοντες που αυξάνουν τους κινδύνους
για καρδιακή νόσο.
Εκλεπτυσμένα και Επανεμπλουτισμένα δημητριακά.
Δυστυχώς, αυτό αποκλείει την πλειοψηφία
των υδατανθράκων που βρέθηκαν στα ράφια
των σούπερ μάρκετ ως υγιεινές τροφές.
Εξευγενισμένα και εκ νέου εμπλουτισμένα
δημητριακά είναι τα δημητριακά, όπως ορισμένα
δημητριακά πρωινού, pastas ρυζιού και τα προϊόντα
που έχουν επεξεργαστεί έτσι ώστε οι φυσικές
φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα
συστατικά έχουν απομακρυνθεί.
Οι εταιρείες αντικαθιστούν τις ίνες
και τις συνθετικές μορφές των βιταμινών
και των μετάλλων που αρχικά είχαν αφαιρεθεί.
Μερικές φορές (και αυτό είναι πραγματικά ύπουλο)
βάζουν τα πάντα πίσω στις φυσικές αναλογίες,
έτσι ώστε να μπορούν να ισχυρίζονται ακόμη ότι
το τρόφιμο περιέχει «δημητριακά ολικής αλέσεως».
Ξεχάστε τα διαφορά δημητριακά πρωινού
και τις μπάρες δημητριακών που χρησιμοποιούσατε
για υγιεινό σνακ μέσα στην μέρα!
Χοντράλευρο καλαμποκιού.
Είναι κάτι σαν το πληγούρι απλά από καλαμπόκι
ή κάτι σαν την ιταλική πολέντα.
Mπομποτούλα (σε κάποιες περιοχές και ανάλογα
με το μαγείρεμα) και κουρκουτάκι (σε κάποιες άλλες)
Άλλος ένας υπέρ-εκλεπτυσμένος υδατάνθρακας,
το χοντράλευρο είναι τα μικρά κομμάτια
έχουν απομείνει από την επεξεργασία του καλαμποκιού.
Από θρεπτικής πλευράς, το χοντράλευρο στερείται
σημαντικές ποσότητες βιταμινών ή μετάλλων.
Περιέχει ένα μικρό ποσό των ινών και καθόλου
απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Βέβαια το κουρκούτι που μας προμηθεύει η γιαγιά
από το χωριό το οποίο είναι απλά σπασμένο
καλαμπόκι, παραμένει μια εξαιρετικά υγιεινή τροφή.