Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Καλή μας όρεξη με αντικρυστό ή οφτό πεντανόστιμο κρέας.

Το οφτό κρέας ή αντικρυστό, το ψήνανε παλιά
 μόνο στις ορεινές περιοχές 
και συνήθως από άντρες βοσκούς.
 Τους εξυπηρετούσε ο τρόπος που το ψήνανε 
γιατί δεν είχαν στους χώρους βοσκής μαγειρικά σκεύη. 
Αφού έσφαζαν το ζώο, το ξεραχίζανε και το έκαναν 
τέσσερα κομμάτια, τα λεγόμενα γουλίδια.
Κάθε κομμάτι το περνούσαν από μία ξύλινη σούβλα 
από ξύλο ασφενδάμου και αλατίζανε το κρέας. 
Ορισμένοι βοσκοί, κάνανε τη λεγόμενη οτερμενιά.
 Έβρισκαν, δηλαδή, κατάλληλες πέτρες,
 τις τοποθετούσανε σε σχήμα τετράγωνου και έβαζαν
 επάνω τις σούβλες με το κρέας.
 Στη μέση και σε σωστή απόσταση
(ούτε πολύ κοντά, ούτε μακριά) 
έβαζαν ένα σωρό από ξερά ξύλα.
 Άναβαν τη φωτιά και το κρέας 
ψηνότανε με τη φλόγα. 
Το κρέας λοιπόν ήτανε αντίκρυ στη φωτιά
 (αντικρυστό) 
και όχι πάνω στη φωτιά.
 Το αφήναν έτσι για τρία τέταρτα και ύστερο
 το γύριζαν από την άλλη μεριά. 
Το μυστικό για να γίνει το οφτό κρέας νόστιμο είναι το λίπος.
Πηγή:(έντυπο υλικό:
 Ανώγεια η γη του μύθου και του ονείρου, σελ 101)


Δεν υπάρχουν σχόλια :