Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Τι γνωρίζετε για τη διατροφική αξία του κεφίρ;

Περιέχει σημαντικές ποσότητες
 ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου.
Το κεφίρ παράγεται από οποιοδήποτε τύπο 
γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κ.λπ.)
 με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μιας αποικίας 
δηλαδή φιλικών βακτηρίων που στην όψη 
μοιάζει σαν κουνουπίδι. 
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κεφίρ και έτσι, ανάλογα
 με τον τύπο βακτηριδίων που θα χρησιμοποιηθούν, 
το ρόφημα θα αποκτήσει διαφορετικές οργανοληπτικές
 και θρεπτικές ιδιότητες, αλλά και διαφορετικό 
χρώμα, οσμή και γεύση. 
Είναι ένα φυσικό προβιοτικό προϊόν με υψηλή
 θρεπτική αξία που αφομοιώνεται εύκολα
 από τον οργανισμό.
Περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου,
 μαγνησίου και φωσφόρου, λόγω του γάλακτος 
που περιέχει, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες,
όπως την πυριδοξίνη, βιοτίνη, φυλλικό οξύ 
και τη βιταμίνη Β12. Οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής 
βιολογικής αξίας, που αφομοιώνονται εύκολα 
από τον οργανισμό μας. Αν και βασίζεται στο γάλα, 
ωστόσο είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία
 στη λακτόζη, επειδή περιέχει ελάχιστες ποσότητες 
λακτόζης, ενώ ένα μέρος της λακτόζης του γάλακτος 
πέπτεται από τα βακτήρια και τις ζύμες του κεφίρ
 στο έντερο. Εκτός από το ρόφημα όμως, υπάρχει 
και το συμπυκνωμένο κεφίρ, αντί επιδορπίου, 
που περιέχει βακτήρια με πολύ
 σημαντική προβιοτική δράση.
Το κεφίρ, που συνιστά μία πλήρως ισορροπημένη
τροφή, παρέχει ευεργετικά βακτηρίδια και ζύμες, 
συμβάλλοντας στην πρόληψη του καρκίνου
 του παχέος εντέρου. Έχει διαπιστωθεί ότι
 η συστηματική χρήση του έχει την ιδιότητα 
να επιδρά σε ολόκληρο το σώμα, συμβάλλοντας 
σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. 
Παράλληλα, ενισχύει την πέψη και προωθεί 
την ομαλή λειτουργία των εντέρων, δημιουργώντας
 ένα υγιές πεπτικό σύστημα απαλλαγμένο 
από τη δυσκοιλιότητα.
Πηγή: neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :