Υλικά για 6 άτομα
Για τη ζύμη
300 γραμμάρια μαλακό βούτυρο
1 / 2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 αυγά
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση
2 κρόκοι αβγού
2 αβγά
1 φλιτζάνι μαρμελάδα βατόμουρο
150 γραμμάρια άγλυκη κουβερτούρα ψιλοκομμένη
50 γραμμάρια φρέσκα βατόμουρα κόκκινα
20 γραμμάρια μούρα
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση Για τη ζύμη
Στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, χτυπάτε το βούτυρο μόνο του, μέχρι να αποκτήσει
μια κρεμώδη υφή. Σε ένα μπολάκι χτυπάτε τα 2 αβγά μέχρι να αφρίσουν.
Προσθέτετε στο βούτυρο τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια και τα αβγά.
Χτυπάτε πολύ καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Προσθέτετε σταδιακά και το κοσκινισμένο αλεύρι και συνεχίζετε να χτυπάτε,
με την ταχύτητα στη χαμηλή σκάλα.
Μόλις δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη, σταματάτε το χτύπημα.
Βγάζετε τη ζύμη από τον κάδο και την τυλίγετε πολύ καλά με μια μεμβράνη.
Την αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει όλο το βράδυ.
Αφού σταθεί η ζύμη, τη δουλεύετε με τα χέρια σε καλά αλευρωμένο πάγκο.
Με έναν πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε μέτριου πάχους προς λεπτό φύλλο.
Βουτυρώνετε κι αλευρώνετε μια μεγάλη φόρμα για τάρτες.
Μοιράζετε το ζυμάρι στην ταρτιέρα, φροντίζοντας να καλύψει
τον πάτο και τα τοιχώματα και δουλεύοντας με τα χέρια.
Προσέχετε να μην είναι πολύ λεπτή η στρώση που φτιάχνετε.
Με ένα πιρούνι τρυπάτε τον πάτο από τη φόρμα, ώστε να ψηθεί καλύτερα.
Την αφήνετε να κρυώσει καλά στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Στρώνετε πάνω στην τάρτα μια μεμβράνη και τη γεμίζετε με ρύζι ή φασόλια,
ώστε να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου,
μέχρι να ροδίσει η τάρτα.
Αν δείτε ότι η βάση είναι ακόμη άψητη, αφαιρείτε με προσοχή τη μεμβράνη
με τα όσπρια και ψήνετε ακόμη 5 λεπτά στον αέρα.
Για τη γέμιση
Σε ένα μπολάκι χτυπάτε με ένα πιρούνι πρόχειρα το αβγό να αφρίσει.
Σε άλλο μπολάκι χτυπάτε μόνα τους τα κροκάδια με ένα πιρούνι.
Σε μπεν μαρί λιώνετε την κουβερτούρα, ανακατεύοντας συνεχώς
με μια ξύλινη κουτάλα.
Αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία στους 60 βαθμούς,
μέχρι να είναι ζεστά αλλά όχι καυτά.
Ρίχνετε μέσα στη λιωμένη κουβερτούρα το ολόκληρο αβγό και με μια σπάτουλα
ανακατεύετε ζωηρά, με κυκλικές κινήσεις, να μην πάρει αέρα η γκανάζ.
Προσθέτετε σταδιακά και τα κροκάδια και συνεχίζετε το ανακάτεμα.
Τέλος, προσθέτετε ολόκληρα τα βατόμουρα ή τα κόβετε στη μέση
κι ανακατεύετε άλλη μια γύρα.
Περιχύνετε το εσωτερικό της τάρτας με τη σος.
Πάνω από τη σως τοποθετείτε τα βατόμουρα και τα μούρα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15 λεπτά.
Αφήνετε την τάρτα να κρυώσει καλά και σερβίρετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου