Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

«Ελληνικό γιαούρτι» λοιπόν made in Τσεχία και με την έγκριση της Ε.Ε.

Απύθμενο πλέον το θράσος της Κομισιόν που με διάφορες αλχημείες
 και υπό την ανοχή της Ελληνικής κυβέρνησης δίνει το πράσινο φως στην Τσεχία 
να παράγει γαλακτοκομικό προϊόν με τον όρο «Ελληνικό γιαούρτι»!!!

«Ελληνικό γιαούρτι» λοιπόν made in Τσεχία και με τη βούλα της Κομισιόν. 
Νέα  πισώπλατη μαχαιριά κατά της Ελληνικής κτηνοτροφίας και βιομηχανίας
 γαλακτοκομικών προϊόντων μετά το πλήγμα με τη φέτα η οποία χάνει συνεχώς
 και παντού την προστασία της ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Έτσι πλέον η Τσεχία με την έγκριση της Κομισιόν θα μπορεί να παράγει προϊόν
 με τον όρο «Ελληνικό γιαούρτι» αφού όπως επισημαίνει η Κομισιόν απαντώντας 
σε σχετική Ερώτηση του Νότη Μαριά «ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» αναφέρεται
 σε μια ιδιαίτερη μέθοδο παραγωγής. 
Η ονομασία δεν προστατεύεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός Ελλάδας, 
υπό την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές δεν παραπλανώνται σχετικά
 με τον τόπο καταγωγής». Γι΄ αυτό αφού χορήγησε τη σχετική άδεια στην Τσεχία
 τελικά η Κομισιόν απλά υποχρεώνει στους Τσέχους να  «επιβάλουν επισήμανση 
καταγωγής στα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «Ελληνικό γιαούρτι», ώστε
 να εξασφαλιστεί ότι δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές».
 Με άλλα λόγια κάπου προφανώς με ψιλά γράμματα που δεν θα μπορεί να διαβάσει 
κανείς θα αναφέρεται ότι το «Ελληνικό γιαούρτι» παράγεται στην Τσεχία!!!
Αυτό όμως που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αγανάκτηση είναι η απραξία 
των Ελληνικών Αρχών όχι μόνο στην παρούσα φάση που η Κομισιόν έδωσε
 τη σχετική έγκριση αλλά και στο παρελθόν αφού όπως προκύπτει
 από την Απάντηση της Κομισιόν «σύμφωνα με διασαφηνίσεις από τις τσεχικές 
αρχές, ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» χρησιμοποιείται ήδη στην εθνική αγορά
 και οι καταναλωτές τον αντιλαμβάνονται ως έναν συγκεκριμένο τύπο προϊόντος, 
που παράγεται με ορισμένα χαρακτηριστικά, χωρίς να αναφέρεται στη χώρα
 από την οποία προέρχεται το γιαούρτι». 
Διερωτάται βέβαια κανείς τόσο καιρό τι έκανε το Τμήμα του Εμπορικού Ακολούθου 
της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τσεχία. Αλλά και οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες
τα επιμελητήρια ούτε αυτοί είχαν πάρει είδηση τι είχε συμβεί 
ή μήπως τελικά ψεύδεται ασυστόλως η Κομισιόν;

Και τι έπραξε μέχρι στιγμής το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 όταν οι Τσέχοι έκαναν την κίνηση για τη νομιμοποίηση της υφαρπαγής 
της ονομασίας «Ελληνικό γιαούρτι» μια και όπως συνομολογεί η ίδια η Κομισιόν
 αυτό δεν έγινε στα κρυφά καθώς «στο πλαίσιο των διαδικασιών κοινοποίησης
 της οδηγίας 98/34/ΕΚ(1) και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011(2),
 οι τσεχικές αρχές κοινοποίησαν(3) στην Επιτροπή σχέδιο νόμου για τη θέσπιση
απαιτήσεων για το γάλα, το γιαούρτι, άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, 
τα παγωτά και τα βρώσιμα λίπη και έλαια».

Επισημαίνεται ότι ο Νότης Μαριάς στις 5/4/2016 κατέθεσε στην Ευρωβουλή 
Γραπτή Ερώτηση σχετικά με την προστασία της ποιότητας αλλά και της ονομασίας
 του παραδοσιακού Ελληνικού γιαουρτιού καταγγέλλοντας ότι ήδη η Τσεχία
 κινείται παρανόμως για την παραγωγή γαλακτοκομικού προϊόντος
 με τον όρο «Ελληνικό γιαούρτι» και ζητώντας από την Κομισιόν 
τη λήψη μέτρων για την προστασία του Ελληνικού γιαουρτιού.
Τελικά η Κομισιόν όχι μόνο νομιμοποίησε 
με την Απάντησή της το «Ελληνικό γιαούρτι» Τσεχίας 
αλλά άνοιξε το δρόμο 
και για την παραγωγή γιαουρτιού με γάλα σκόνη.
Δικό μας σχόλιο:
Το "Ελληνικό  γιαούρτι" 
με το λογότυπο Τσοπάνης 
(Chobani Greek Yogurt)
είναι Τούρκικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :