Ως έθιμο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου
καθιερώθηκε και ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά.
Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία
επέτρεπε στους πιστούς να φάνε ψάρι
μόνο δύο φορές, του Ευαγγελισμού
και την Κυριακή των Βαΐων.
Πρώτοι τον πάστωσαν οι Βάσκοι,
που ξεκίνησαν το εμπόριο του μπακαλιάρου
από το Μεσαίωνα και τον ονόμασαν «ψάρι του βουνού»,
ενώ στη χώρα μας, ήρθε τον 15ο αιώνα
και στο ελληνικό τραπέζι μπήκε
κατά τη διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας.
Με εξαίρεση τα νησιά, όπου υπήρχε πάντα φρέσκο ψάρι,
στην υπόλοιπη Ελλάδα ο παστός μπακαλιάρος
ήταν η φθηνή και εύκολη λύση.
Ιστορικά, εκείνοι που έστελναν στην Ελλάδα μεγάλες
ποσότητες μπακαλιάρου ήταν οι Άγγλοι,
οι οποίοι τον αντάλλασσαν με σταφίδες.
Δικό μας σχόλιο:
Το ποιος πάστωσαν πρώτοι το μπακαλιάρο
δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω
αλλά επειδή έχει βρεθεί
κόκκαλο από
ψάρι Ατλαντικού ωκεανού
που πιθανώς φαγώθηκε
σε περιοχή της Ελλάδας
μάλλον η τεχνική του παστώματος
να ήταν ευρύτερα και παλαιότερα γνωστή.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου