Ο Σωρήρης Λυμπερόπουλος επί τω έργω.
«Όταν μαζεύουμε χόρτα», συμβουλεύει,
«προσέχουμε για να έχουμε…»
Αν θες να απολαμβάνεις σωστά τα χόρτα που μάζεψες ο ίδιος
(και να συνεχίσεις και στο μέλλον να το κάνεις), άκου τις 5 συμβουλές
που έχει να σου δώσει ο... κατ’ εξοχήν ειδικός. Και πράξε ανάλογα.
Mετά τις πρώτες βροχές η Ελλάδα γεμίζει με άγρια χόρτα.
Ζοχοί, λαδάκια, κουφολάχανα, ραδίκια και εκατοντάδες άλλα χόρτα
(είδαμε στο προηγούμενο post της στήλης κάποια από αυτά)
μάς προσφέρονται απλόχερα από την φύση για να γεμίσουν το χειμωνιάτικο τραπέζι μας.
Αν θέλουμε να τα απολαμβάνουμε σωστά και να συνεχίσουμε να τα έχουμε,
είναι καλό να ακολουθούμε τα παρακάτω.
1. Ποτέ δεν ξεριζώνουμε τα άγρια χόρτα.
Αφήνουμε πάντα στο χώμα ένα κομμάτι του ριζικού τους συστήματος,
που θα αναβλαστήσει και θα ρίξει σπόρο για να αναπαραχθεί.
2. Ποτέ δεν μαζεύουμε μεγάλες ποσότητες
σε μια περιοχή κατ’ εξακολούθηση.
Και η φύση έχει τα όριά της.
3. Αν ο καιρός είναι ζεστός αποφεύγουμε τις πλαστικές σακούλες,
αν δεν θέλουμε τα χόρτα μας να φτάσουν σπίτι μαύρα και ταλαιπωρημένα.
Προτιμάμε υφασμάτινες τσάντες ή καλάθια.
4. Αν επιλέξουμε να μαζέψουμε σε χωράφι που καλλιεργείται,
καλύτερα να είμαστε σίγουροι ότι ο ιδιοκτήτης δεν χρησιμοποιεί βαριά χημικά
και κυρίως Round up.To βουνό είναι, συνήθως, πιο καθαρό.
5. Αν και στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα δηλητηριώδη χόρτα,
ποτέ δεν μαζεύουμε χόρτα που δεν τα γνωρίζουμε.
Πρόσφατα έμαθα ότι η περιοχή μου κάποτε ήταν γεμάτη άγριο σταμναγκάθι
(εμείς εδώ το λέμε αφάνα).
Οι άνθρωποι επί δεκαετίες το ξερίζωναν
και το πήγαιναν σπίτι τους για να το καθαρίσουν.
Σήμερα δεν έχω δει πάνω από 50 φυτά σε όλη
την περιοχή της δυτικής Μεσσηνίας.
Προσέχουμε λοιπόν για να έχουμε. www.radiki.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου