Παπαρούνα
Κουσουνάδα, λαλές, κοκκινούδα, πετεινός (Κύπρος),
χασχάσι (Πόντος), μήκων η ροϊάς (Papaver rhoeas)
Το πιο αναγνωρίσιμο και αγαπητό αγριολούλουδο της ελληνικής φύσης,
που πλημμυρίζει τους αγρούς με το κόκκινο χρώμα του, έχει
τη θέση του και στην κουζίνα. Παλιά με τα άνθη της παπαρούνας
τα παιδιά έφτιαχναν μικροσκοπικές κούκλες, κουτσούνες
τις λένε στην Κρήτη, και από εκεί πήρε το όνομα κουσουνάδα.
Η πρώτη γραπτή αναφορά στη χρήση των σπόρων της στην αρτοποιία
ανατρέχει στο 600 π.Χ., σε ένα απόσπασμα του Αλκμάνα, μια πρακτική
που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και μάλιστα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Τα τρυφερά φύλλα συλλέγονται την άνοιξη πριν από την ανθοφορία,
και συμμετέχουν στο μείγμα της χορτόπιτας, σε χορτοκεφτέδες,
σε βραστές σαλάτες, σε σφουγγάτο (ομελέτα).
Οι Πόντιοι σερβίρουν «τι Μάι το φαΐν», βραστό με κορκότο,
ή σοταρισμένα σε βούτυρο μαζί με καβουρμά.
Χρειάζονται ελάχιστο βράσιμο, όχι παραπάνω από 3-4 λεπτά
και η γεύση τους είναι γλυκιά. Δεν έχει σχέση
με την οπιοφόρο παπαρούνα (Papaver somniferum), αλλά έχει
καταπραϋντική δράση, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται
σε αντιβηχικά σιρόπια.
1 σχόλιο :
ΚΟΥΤΣΟΥΝΑΔΑ
Δημοσίευση σχολίου