Η δημιουργία του ΙΚΑ υπήρξε κυρίως αίτημα των εργαζομένων οι οποίοι πέτυχαν τη νομοθετική ρύθμιση της ίδρυσής του με πρώτο διοικητή τον Π. Κανελλόπουλο, την περίοδο 1934 – 1935. Αναφέρεται πως στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του το ίδρυμα δεν χρηματοδοτούνταν,ούτε γίνονταν ασφαλίσεις σε ρυθμούς ανταποκρινόμενους στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Το 1935 καθιερώθηκε η υποχρεωτική ασφάλιση όλων των μισθωτών στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), που αποτέλεσε τον γενικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης των μισθωτών. Αν και η λειτουργία του ΙΚΑ άρχισε ουσιαστικά το 1937 με διάταγμα του Ιωάννου Μεταξά, η χορήγηση παροχών ρυθμίστηκε πολύ αργότερα το 1951 με τον αναγκαστικό νόμο 1846/1951. Οπότε η χρονολογία έκδοσης της συγκεκριμένης Αφίσας, μπορεί να τοποθετηθεί περίπου το 1951 όταν άρχισε να λειτουργεί το διάταγμα του Μεταξά. Όσο αφορά την εταιρεία εκτύπωσης Πεχλιβανίδης. Η εταιρεία Γραφικές Τέχνες ιδρύθηκε το 1927 απο τα αδέρφια Μιχάλης, Κώστας και Γιώργος Πεχλιβανίδης σε συνεργασία με το Γερμανικό τυπογραφείο του Grundman, που βρισκόταν στην οδό Μιλτιάδου, πίσω από την πλατεία Κλαυθμώνος. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποφάσισαν να ασχοληθούν και με τις εκδόσεις. Το ξεκίνημα έγινε το 1945, με την ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ της Grosset & Dunlap. Τότε ονομάζονται Εκδόσεις Ατλαντίς και ανοίγουν το ιστορικό βιβλιοπωλείο στην Κοραή.Ξεκινώντας η επαφή των εκδόσεων με Αμερικάνικες εταιρείες, γίνεται νύξη από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα για την έκδοση των ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΩΝ. Κατόπιν, ο Μιχάλης Πεχλιβανίδης θα ταξιδέψει στην Αμερική, όπου και θα συναντήσει τον εκδότη των CLASSICS ILLUSTRATED, Albert Lewis Kanter, και θα συμφωνήσουν για την Ελληνική έκδοση. Το πρώτο τεύχος, “Οι Άθλιοι”, κυκλοφόρησε την 1η Μαρτίου του 1951, με τα 50.000 αντίτυπα που είχαν κυκλοφορήσει να εξαντλούνται μέσα σε τρεις μέρες, και έτσι τυπώθηκαν άλλες 50.000 μέσα στην ίδια εβδομάδα. Μάλιστα, είχε στηθεί ουρά γύρω από το τετράγωνο στην Κοραή, από κόσμο που περίμενε για να αγοράσει ένα αντίτυπο.Ο χώρος των εκτυπώσεων, το “ατελιέ”, όπως ονομάζονταν, αποτελούμενο από 15 με 20 άτομα – ήταν όλοι από την Σχολή Καλών Τεχνών. Υπεύθυνοι ήταν ο Απόστολος Μπάρκογλου, όπως και ο Σεβαστιανός Κούρκουλος, που ήταν γνωστός και σημαντικός ζωγράφος.Αργότερα εκτύπωσαν την σειρά Κομικς ΓΕΛΙΟ & ΧΑΡΑ και ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ.
1 σχόλιο :
Η δημιουργία του ΙΚΑ υπήρξε κυρίως αίτημα των εργαζομένων οι οποίοι πέτυχαν τη νομοθετική ρύθμιση της ίδρυσής του με πρώτο διοικητή τον Π. Κανελλόπουλο, την περίοδο 1934 – 1935. Αναφέρεται πως στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του το ίδρυμα δεν χρηματοδοτούνταν,ούτε γίνονταν ασφαλίσεις σε ρυθμούς ανταποκρινόμενους στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Το 1935 καθιερώθηκε η υποχρεωτική ασφάλιση όλων των μισθωτών στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), που αποτέλεσε τον γενικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης των μισθωτών. Αν και η λειτουργία του ΙΚΑ άρχισε ουσιαστικά το 1937 με διάταγμα του Ιωάννου Μεταξά, η χορήγηση παροχών ρυθμίστηκε πολύ αργότερα το 1951 με τον αναγκαστικό νόμο 1846/1951.
Οπότε η χρονολογία έκδοσης της συγκεκριμένης Αφίσας, μπορεί να τοποθετηθεί περίπου το 1951 όταν άρχισε να λειτουργεί το διάταγμα του Μεταξά. Όσο αφορά την εταιρεία εκτύπωσης Πεχλιβανίδης. Η εταιρεία Γραφικές Τέχνες ιδρύθηκε το 1927 απο τα αδέρφια Μιχάλης, Κώστας και Γιώργος Πεχλιβανίδης σε συνεργασία με το Γερμανικό τυπογραφείο του Grundman, που βρισκόταν στην οδό Μιλτιάδου, πίσω από την πλατεία Κλαυθμώνος. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποφάσισαν να ασχοληθούν και με τις εκδόσεις. Το ξεκίνημα έγινε το 1945, με την ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ της Grosset & Dunlap. Τότε ονομάζονται Εκδόσεις Ατλαντίς και ανοίγουν το ιστορικό βιβλιοπωλείο στην Κοραή.Ξεκινώντας η επαφή των εκδόσεων με Αμερικάνικες εταιρείες, γίνεται νύξη από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα για την έκδοση των ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΩΝ. Κατόπιν, ο Μιχάλης Πεχλιβανίδης θα ταξιδέψει στην Αμερική, όπου και θα συναντήσει τον εκδότη των CLASSICS ILLUSTRATED, Albert Lewis Kanter, και θα συμφωνήσουν για την Ελληνική έκδοση. Το πρώτο τεύχος, “Οι Άθλιοι”, κυκλοφόρησε την 1η Μαρτίου του 1951, με τα 50.000 αντίτυπα που είχαν κυκλοφορήσει να εξαντλούνται μέσα σε τρεις μέρες, και έτσι τυπώθηκαν άλλες 50.000 μέσα στην ίδια εβδομάδα. Μάλιστα, είχε στηθεί ουρά γύρω από το τετράγωνο στην Κοραή, από κόσμο που περίμενε για να αγοράσει ένα αντίτυπο.Ο χώρος των εκτυπώσεων, το “ατελιέ”, όπως ονομάζονταν, αποτελούμενο από 15 με 20 άτομα – ήταν όλοι από την Σχολή Καλών Τεχνών. Υπεύθυνοι ήταν ο Απόστολος Μπάρκογλου, όπως και ο Σεβαστιανός Κούρκουλος, που ήταν γνωστός και σημαντικός ζωγράφος.Αργότερα εκτύπωσαν την σειρά Κομικς ΓΕΛΙΟ & ΧΑΡΑ και ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ.
Δημοσίευση σχολίου