Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015

Η ιστορία της σοκολάτας - Εργοστάσιο και μουσείο στην Ελλάδα.

Το παρόν θέμα, ασχολείται αποκλειστικά με το θεϊκό προϊόν της σοκολάτας. 
Δεν αποτελεί διαφήμιση - και πως θα μπορούσε άλλωστε - αλλά προσπαθεί
να φωτίσει τις πτυχές εκείνες που είναι απαραίτητο να γνωρίζουν εκείνοι
που απλά την γεύονται, αλλά δεν έχουν ασχοληθεί περαιτέρω με την ιστορία της.
Αλλά και αν κάπου εκεί στο τέλος του θέματος μοιάσει με διαφήμιση,
έτσι κι αλλιώς, σε ελληνικές εταιρείες αναφέρεται, οπότε, 
με την κρίση, δεν είναι και αυτό κακό.
Η ιστορία της σοκολάτας.
Το 600 μ.Χ. οι Μάγια μεταναστεύουν από τη σημερινή Γουατεμάλα στη Χερσόνησο
 του Γιουκατάν, το σημερινό Μεξικό, μεταφέροντας εκεί και την καλλιέργεια κακάο, 
στην οποία επιδίδονται επί αιώνες.
Το 1000 μ.Χ. οι κόκκοι του κακάο χρησιμοποιούνται ως χρήματα από τους κατοίκους
 της Κεντρικής Αμερικής. 
Δέκα κόκκοι αγόραζαν ένα κουνέλι, εκατό αγόραζαν ένα σκλάβο.
Το 1200 μ.Χ. η φορολογία από τους λαούς που είναι υποτελείς στους Αζτέκους 
πληρώνεται σε κακάο.
Το 1502 ο Χριστόφορος Κολόμβος δοκιμάζει ρόφημα σοκολάτας (σοκόατλ)
 ευρισκόμενος στον Κόλπο της Ονδούρας.
 Δεν εντυπωσιάζεται αλλά παίρνει μαζί, ως ενθύμιο, λίγους κόκκους.
Το 1519 ο Φερδινάνδος Κορτέζ φτάνει στο Μεξικό, όπου οι Αζτέκοι
 και ο αυτοκράτοράς τους Μοντεζούμα τον υποδέχονται με τιμές, πιστεύοντας ότι 
είναι ο θεός - φίδι Κουατζελκοάτλ, που χάρισε στους ανθρώπους το κακάο.
 Ο Κορτέζ καταστρέφει τον πολιτισμό των Αζτέκων και τους μετατρέπει 
σε σκλάβους, αλλά έχει προλάβει να εκτιμήσει το κακάο.

Λόγω της οικονομικής σημασίας του στην περιοχή, ο Κορτέζ 
φτιάχνει τις πρώτες φυτείες κακάο στο όνομα των βασιλέων της Ισπανίας.

Το 1585 το πρώτο φορτίο κακάο, για εμπορική χρήση, ξεφορτώνεται στην Ισπανία.

Το 1606 ο Φλωρεντίνος έμπορος Αντόνιο Καρλέτι επισκέπτεται τη Γουατεμάλα 
και καταγράφει πρώτος τη διαδικασία, από τη σπορά ως το σερβίρισμα, 
για την Παρασκευή ενός φλιτζανιού ροφήματος κακάο.

Το 1615 η Άννα η Αυστριακή, πριγκίπισσα του Ισπανικού θρόνου, παντρεύεται 
το Λουδοβίκο τον ΙΓ' της Γαλλίας και φέρνει στη γαλλική αυλή
 την ισπανική αυλική συνήθεια της σοκολατοποσίας.

 Το 1657 το πρώτο κατάστημα πώλησης σοκολάτας
 ανοίγει στη Μ. Βρετανία από έναν Γάλλο.

  Το 1700 μ.Χ. ο Κάρολος ο Στ' μεταφέρει την αυλή του από τη Μαδρίτη 
στη Βιέννη, εισάγοντας τη σοκολάτα στην Αυστρία.

 Το 1732 ο Γάλλος Ντιμπουσόν δημιουργεί το πρώτο τραπέζι καβουρδίσματος
 κόκκων κακάο που επιτρέπει στους εργάτες να αυξάνουν την παραγωγικότητα
 της εργασίας, καθώς στέκονται όρθιοι γύρω από αυτό. 
Το τραπέζι θερμαίνονταν από κάτω με κάρβουνο.

 Το 1753 ο Σουηδός βοτανολόγος Λινναίος, δίνει το επιστημονικό όνομα
 «θεόβρωμα κακάο», η τροφή των θεών, στο κακαόδεντρο, συντάσσοντας 
τον κώδικα των γνωστών φυτών.

Το 1780 η πρώτη σοκολάτα βιομηχανικής επεξεργασίας παρασκευάζεται στη Βαρκελώνη.

Το 1828 η πρώτη μέθοδος αποχωρισμού του βουτύρου του κακάο
 από τη σοκολάτα εφευρίσκεται στην Ολλανδία.

  Το 1848 στη Γαλλία ανοίγει το πρώτο κατάστημα πώλησης σοκολατινίων, 
διαφημίζοντας το γεγονός ότι οι σοκολάτες του γίνονται όλες στο χέρι.

 Το 1861 παράγεται και πωλείται στην αγορά το πρώτο κουτί για σοκολατάκια,
 σε σχήμα καρδιάς, για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.

Το 1875 η πρώτη σοκολάτα γάλακτος παρασκευάζεται στην Ελβετία.

Το 1897 γίνεται η πρώτη καταγραφή της κατανάλωσης σοκολάτας. 
Οι Βρετανοί κατανάλωσαν εκείνο το έτος 18 εκατομμύρια κιλά, 
η υπόλοιπη Ευρώπη 50 εκατομμύρια και οι ΗΠΑ 13 εκατομμύρια κιλά.

Το 1904 το πρώτο βιομηχανικό στιγμιαίο ρόφημα σοκολάτας παρασκευάζεται στη Γαλλία.

Το 1910 ο Έλληνας μετανάστης Λεωνίδας Κεσδεκίδης 
ανοίγει στις Βρυξέλλες το πρώτο του κατάστημα. 
Τα σοκολατίνια Leonidas (Λεωνίδας) 
θα γίνουν παγκοσμίως διάσημα για την ποιότητά τους.
Το 1942 στην Αμερική κατασκευάζεται η πρώτη σοκολάτα χωρίς βούτυρο κακάο, 
ώστε να έχει μεγαλύτερο χρόνο ζωής και να μπορεί να καταναλωθεί εύκολα
 από τους στρατιώτες στον πόλεμο.
Ιδιότητες της σοκολάτας.
     ΠΟΛΥΤΙΜΗ Η βιολογική αξία της σοκολάτας οφείλεται στις πρωτεΐνες
 και τους υδατάνθρακες που αποτελούν τα κύρια συστατικά τους. 
Περιέχει τόσες περίπου πρωτεΐνες όσες και το κρέας, ενώ έχει λιγότερα
 λιπαρά συστατικά, τα οποία βεβαίως είναι φυσικά. 
Η περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες είναι ελάχιστα χαμηλότερη από τα όσπρια. 
Τα συστατικά της αφομοιώνονται από τον οργανισμό το ίδιο εύκολα με τα συστατικά
 του κρέατος και των φυσικών τροφίμων, αλλά πολύ πιο γρήγορα.

 Γι' αυτό δίνουν άμεσα ενέργεια, όποτε την έχουμε ανάγκη. 
Αυτό οφείλεται στη ζάχαρη που περιέχεται στη σοκολάτα και η οποία απελευθερώνει
ενέργεια σε ταχύτερους ρυθμούς. Η σοκολάτα δεν παχαίνει όταν η κατανάλωσή της
γίνεται με μέτρο και σύνεση, κάτι που ισχύει βεβαίως και για τις περισσότερες τροφές. 
Το βούτυρο κακάο, που περιέχει, από διατροφικής άποψης ανήκει στα «καλά» λίπη, 
όπως όλα τα φυτικά, που επηρεάζουν ελάχιστα ή και καθόλου τα επίπεδα της χοληστερίνης.

 ΤΟΝΩΤΙΚΗ Η σοκολάτα και το κακάο περιέχουν τη θεοβρωμίνη που μαζί
 με το μαγνήσιο και το φώσφορο είναι συστατικά που μειώνουν την κούραση,
 διώχνουν την υπνηλία και φτιάχνουν αμέσως τη διάθεση. 
Τονώνουν τις πνευματικές δυνάμεις και δραστηριοποιούν το σώμα, για να παράγει 
περισσότερα έργα. 
Γι' αυτό η σοκολάτα είναι λατρεμένη τροφή από μικρούς και μεγάλους

 ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΗ Η σοκολάτα περιέχει μικρές ποσότητες φαινυλαιθυλαμίνης,
 συστατικό που έχει τη δύναμη να καταστέλλει το στρες, να διεγείρει τον εγκέφαλο
 και να προκαλεί αίσθημα ευφορίας.
 Μαζί περιέχονται και μικρές ποσότητες θεοβρωμίνης. 
Έτσι πετυχαίνει να αναζωογονεί το κουρασμένο μυαλό ενώ πολλαπλασιάζει 
την αντοχή για δημιουργική εργασία, διώχνοντας το άγχος.

     ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Για όλους αυτούς τους λόγους η σοκολάτα είναι βασικό
 συμπλήρωμα της διατροφής των αθλητών των στρατιωτών των ορειβατών,
 των αστροναυτών, αλλά και όσων επιτελούν πνευματικό έργο. 
Η σοκολάτα είναι μια από τις χαρές της ζωής.
 Είναι προϊόν φυσικό, που χαρίζει απόλαυση και ζωντάνια.
Το δέντρο του Κακάο.
Το δέντρο του κακάο είναι ένα τροπικό φυτό που ευδοκιμεί αποκλειστικά 
σε τροπικά κλίματα, εκεί που υπάρχει ζέστη και πολύ υγρασία.

Είναι δέντρο ύφους 6-8 μέτρων με πυκνή φυλλωσιά και χρειάζεται 
περίπου 4 χρόνια από τη στιγμή που φυτεύεται για να αποδώσει καρπούς.

 Κάθε δέντρο παράγει κατά μέσο όρο 20 με 30 καρπούς το χρόνο
 από τους οποίους συλλέγονται 2 κιλά κόκκοι κακάο.

 H συγκομιδή των ώριμων καρπών γίνεται με τη βοήθεια μιας λεπίδας
 προσαρμοσμένης σε ένα μακρύ κοντάρι.

  Οι καρποί ανοίγονται στη μέση από όπου ξεπροβάλλουν οι κόκκοι 
του κακάο, τυλιγμένοι μέσα σε ένα άσπρο πολτό.

 Οι κόκκοι του κακάο αποχωρίζονται από το εξωτερικό περίβλημα του καρπού
 και τοποθετούνται σε μεγάλα καλάθια για να υποστούν τη ζύμωση
που είναι απαραίτητη για να αποβληθεί ο πολτός και να ξεχωρίσουν οι κόκκοι.

 Τα καλάθια σκεπάζονται με πλατιά φύλλα μπανανιάς. 
Αναπτύσσεται έτσι θερμοκρασία 50 βαθμών Κελσίου, ο πολτός λειώνει
 και παραμένουν καθαροί οι κόκκοι του κακάο.

     Στη συνέχεια απλώνονται σε μεγάλες ψάθες πάνω στο έδαφος και εκτίθενται 
στον ήλιο, προκειμένου να ξεραθούν. Εκεί παίρνουν το καφέ χρώμα τους
 και αρχίζει να αναπτύσσεται το λεπτό άρωμά τους. 
Έτοιμοι πια συσκευάζονται σε σάκους και παίρνουν το δρόμο για εξαγωγή.

     Οι ποικιλίες ταυ κακάο είναι πολλές. Η κάθε μια έχει τα δικά της ποιοτικά
χαρακτηριστικά, ο συνδυασμός όμως των διαφόρων ποικιλιών είναι απαραίτητος
 για τη δημιουργία της ιδιαίτερης γευστικής απόλαυσης κάθε είδος σοκολάτας.
Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας στην Αθήνα!
Το Εργοστάσιο Σοκολάτας, το πιο επιτυχημένο θεματικό πάρκο στην Ελλάδα, 
με περισσότερους από 300.000 επισκέπτες στη Θεσσαλονίκη, τώρα στην Αθήνα!

 Στο Εκθεσιακό Κέντρο της Helexpo στο Μαρούσι, σε 3.500 τμ, 
ένα μοναδικό πάρκο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

 Οι επισκέπτες του «Εργοστασίου» θα συμμετέχουν σε ένα ανεπανάληπτο 
ταξίδι στον χρόνο, στον χώρο και στο «απόλυτο όνειρό» τους.

Στο Μουσείο της Σοκολάτας μέσα από μοναδικά εκθέματα, θα γνωρίζουν 
κάθε λεπτομέρεια του «ταξιδιού» και της διαδικασίας,
 μέχρι ο καρπός του κακάο να γίνει μια λαχταριστή σοκολάτα.

Με μια πραγματική Ζούγκλα του Αμαζονίου, έναν Ναό των Αζτέκων 
η ιστορία της σοκολάτας με εντυπωσιακές νέες τεχνολογίες σε μια Εξωτική Καλύβα, 
μέχρι τον πιο δαιδαλώδες Λαβύρινθο που θα τους μεταφέρει στο ομορφότερο 
(και πιο γλυκό) Εργοστάσιο Σοκολάτας του κόσμου, προκειμένου
 να ανακαλύψουν τα μεγάλα μυστικά που κρύβει. 

Ο μεγαλύτερος Καταρράκτης Σοκολάτας της Ευρώπης 
(1200 λίτρα πραγματικής Σοκολάτας!) με το παραμυθένιο τοπίο, 
τα παλιά Μηχανήματα, ο Λαβύρινθος, τα Εργαστήρια σοκολατοκατασκευών 
και μπισκοτοκατασκευών, η Γκαλερί μοναδικών γλυπτών από σοκολάτα.

Oι αίθουσες Επιδείξεων, Τέχνης και Πολιτισμού, η Γλυκιά Βιβλιοθήκη, 
το Green room όπου θα παίρνετε απίστευτες φωτογραφίες, το Social Point 
και φυσικά οι χώροι Εκπαίδευσης, συνθέτουν το απίστευτο σκηνικό.
Λειτουργεί από 7 Νοεμβρίου του 2015 
έως και 21 Φεβρουαρίου του 2016.
Αυτήν την ανάρτηση την δανείστηκα
από το Blog του φίλου μου του Νίκου.
Δικό μας σχόλιο:
Αλήθεια έχετε δει αυτήν την υπέροχη κινηματογραφική ταινία;

1 σχόλιο :

Νίκος Ταξιδιώτης είπε...

Καλημέρα και εδώ Pan..:-)