Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται η δυναμική
της αξιοποίησης των αποβλήτων σε συνδυασμό
με την επιχειρηματικότητα. Ειδικά σε έναν τομέα
που μέχρι τώρα προκαλούσε πονοκέφαλο
στους αρμοδίους, στους επιχειρηματίες
και στους επιστήμονες, όπως είναι αυτός
της διαχείρισης αποβλήτων ελαιοτριβείων.
Καθημερινά, κατά την εποχή λειτουργίας τους,
υπολογίζεται ότι κάθε ελαιοτριβείο παράγει
τουλάχιστον 15-20 τόνους αποβλήτων.
Αυτά τα απόβλητα στην Ελλάδα ρίπτονται
ανεξέλεγκτα στη φύση, με τους επιχειρηματίες
του κλάδου να χάνουν μεγάλο μέρος χρημάτων
που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν
από τη διαχείριση, ανακύκλωση
και εμπορική τους αξιοποίηση.
Τα απόβλητα αυτά θα μπορούσαν πέραν
της καινοτόμας αξιοποίησης που ανακάλυψαν
οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αθήνας
να χρησιμοποιούνται και ως στερεό φυτικό λίπασμα
για τη γεωργική παραγωγή και την παραγωγή
άλλων βιοτεχνολογικών προϊόντων από την παραγωγή
βιομάζας ελαιοποίησης.
Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων
(ο «κατσίγαρος», «μούργα» ή αλλιώς το «λιόζουμο»)
είναι ικανά να προκαλέσουν ευτροφισμό, εκδήλωση
τοξικών φαινόμενων στην υδρόβια πανίδα,
φυτοτοξικότητα και προφανώς αισθητική
υποβάθμιση. Ακόμη, τα απόβλητα αυτά
διαβρώνουν έντονα το έδαφος
και δεν επιτρέπουν τη γεωργική
εκμετάλλευση, μολύνουν το θαλάσσιο
οικοσύστημα και πλήττουν την αλιεία,
όπως συνέβη και στην περιοχή του Μαλιακού Κόλπου,
δημιουργώντας έτσι προβλήματα και σε άλλους
οικονομικούς κλάδους.
Επίσης, υποβαθμίζουν και κάθε δυνατότητα
τουριστικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή,
αφού μεταξύ άλλων χαρακτηρίζονται
και από έντονη δυσοσμία.
-----------------------------
Πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου