Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Το δάκρυ της αμπέλου. Τους χειμερινούς μήνες το αμπέλι “κοιμάται”.

Στο τέλος του Φλεβάρη αρχές Μάρτη ξεκινά ο κύκλος βλάστησης των πρέμνων.
Μετά το κλάδεμα το φυτό αρχίζει και ενεργοποιείται και το ριζικό του σύστημα 
ξεκινά να απορροφά συστατικά από το έδαφος  κι αρχίζει να αναπτύσσεται.
Η όλη εξέλιξη σηματοδοτείται από την δακρύρροια των φυτών γνωστή 
και ως το δάκρυ της αμπέλου. Αυτή διαρκεί 2 με 3 εβδομάδες. 
Αν στην περίοδο αυτή επικρατήσουν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες 
τότε τα δάκρυα μπορεί να αποκτήσουν ένα πορφυρό χρώμα 
και ονομάζονται “δάκρυα αίματος”.
Μήνες μετά και αφού το φυτό περάσει όλα τα στάδια της ανάπτυξης
 με την στοργική  φροντίδα του παραγωγού θα μας δώσει τον καρπό του, 
τον θησαυρό της Αγχιαλίτικης γής.
Δική μας φροντίδα είναι να μετουσιώσουμε αυτό το νέκταρ
 και να το οδηγήσουμε στο τραπέζι σας άριστο από κάθε άποψη.
Το Δάκρυ της Αμπέλου και οι θεραπευτικές του ιδιότητες!
Οι προγονοί μας όταν κλαδεύανε τις σταφίδες και τα αμπέλια μαζεύανε 
τις σταγόνες του ακατέργαστου χυμού και το φύλαγαν σε μπουκαλάκι 
για ώρα ανάγκης αντί για κολλύριο.
 Ήταν δραστικό σε περιπτώσεις οφθαλμικών παθήσεων,
βλεφαρίτιδας, κριθαράκι, επιπεφυκίτιδας κερατίτιδας κλπ κλπ

Δεν υπάρχουν σχόλια :