Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Η ουτοπία της εσωτερικής υποτίμησης.


Για ποια εσωτερική υποτίμηση μιλά άραγε ο κ. Τόμσεν όταν η έρευνα του Ινστιτούτου Λιανικού Εμπορίου δείχνει ότι από  τον Ιανουάριο του 2010 ως τον Φεβρουάριο του 2012 οι τιμές στα σούπερ - μάρκετ ανέβηκαν κατά 1,36%, ενώ οι μισθοί συνετρίβησαν κατά 25% τουλάχιστον και  η ανεργία εξακολουθεί να απογειώνεται. Κατά τον τρόπο αυτό μόνο η αγοραστική δύναμη χάνεται και η ύφεση βαθαίνει. Και το ίδιο το Ινστιτούτο εξηγεί ότι υπάρχουν διαρθρωτικοί λόγοι, όπως κυρίως η αύξηση του ΦΠΑ, που δεν επιτρέπουν να προχωρήσουν σε μειώσεις.

Η αντιφατική πολιτική της κατεύθυνσης της Τρόικας δείχνει πια με απλά στοιχεία, ότι ακόμα και η κεντρική ιδέα του μεγάλου μνημονιακού κειμένου των 150 σελίδων της 9ης Μαΐου, έχει ουσιώδη προβλήματα στην προσέγγιση της κεντρικής του ιδέας. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι υπερβολικές πια τιμές της βενζίνης που πλησιάζουν τα 2 ευρώ το λίτρο αλλά και οι αναμενόμενες αυξήσεις του πετρελαίου θέρμανσης.
Ο ιδιωτικός τομέας, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα των εισηγμένων, κλυδωνίζεται, ενώ τίποτε δεν φαίνεται να επιταχύνεται ως προς την αναχρηματοδότηση της οικονομίας. Η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σκεπάζεται από ένα πέπλο μυστηρίου, το προεδρείο των τραπεζιτών θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη. Αν ο μη γένοιτο αμφισβητηθεί και ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών τότε το καίριο χτύπημα θα δοθεί σε μια οικονομία, που θα γεμίσει χρεοκοπίες.
Με τα δεδομένα αυτά έχει αμφισβητηθεί έντονα τις τελευταίες ημέρες και το ενδεχόμενο των εκλογών, παρά τις διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ομως αντί να προετοιμαζόμαστε για νέες τσαρλατανικές προεκλογικές ομιλίες, καλύτερο θα ήταν να κοιτάξουμε πώς θα συντονισθεί ένα οικονομικό επιτελείο, που δεν θα πρέπει να χάσει ούτε μια μέρα από το δεύτερο τρίμηνο στο οποίο μπήκαμε.

Στα πλαίσια αυτά οι αυτοκτονίες που βλέπουμε δείχνουν την κορύφωση της αγωνίας μιας κοινωνίας που σύρεται από ένα πρωτοφανές πρόγραμμα-σοκ που τείνει να προσιδιάσει στην λογική της Χιλής του Πινοσέτ. Ποιοί θα διαχειριστούν την επόμενη μέρα είναι ένα μεγάλο ζήτημα καθώς τα τελευταία γκάλοπ πλέον περιπλέκουν την εικόνα. Με αυτό το αλαλούμ δεν αποκλείεται το εκλογικό σώμα να αμφισβητήσει ακόμα και αυτήν την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ οπότε η Αριστερά θα έχει ρόλο.
Ετσι κι αλλιώς η Deutsche Bank προβλέπει ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι.
Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη 
panagiotis.bousbourelis@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

1 σχόλιο :

Teneeys είπε...

Παπποῦ,κῦττα το καλά,σέ λίγο καιρό θά ἀντικατασταθῆ ἀπό τό τρίγιουρο...