Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Έπεσε η τιμή του οβελία στα Σούπερ Μάρκετ.


Μείωση στην τιμή του αρνιού στα σούπερ-μάρκετ διαπιστώνει έρευνα του ΙΕΛΚΑ

Σημαντικά μεγαλύτερη από την υπόλοιπη αγορά φαίνεται πως είναι η μείωση στην τιμή του αρνιού την Μεγάλη Εβδομάδα συγκριτικά με την αντίστοιχη Μεγάλη Εβδομάδα του 2011 στα σούπερ-μάρκετ, όπως προκύπτει από έκθεση-αναφορά του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) μετά από έρευνα τιμών των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (μεγάλα σούπερ- μάρκετ) στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα η μέση τιμή για το ελληνικό νωπό αρνί δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 ευρώ το κιλό (μέσος όρος 6,95 ευρώ το κιλό) τη Μεγάλη Εβδομάδα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μείωση της μέσης τιμής στα σουπερμάρκετ κατά 12% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Λίγο μικρότερη και επίσης σημαντική είναι και η μείωση τιμής για το ελληνικό νωπό κατσίκι με την μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 8,45 ευρώ το κιλό έναντι 8,98 ευρώ το 2011 (μείωση 6%).
Σημειώνεται ότι αυτές οι τιμές είναι ενδεικτικές και πως ανάλογα με τη ζήτηση της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο, ενώ επίσης δεν περιλαμβάνουν και προωθητικές - εκπτωτικές ενέργειες που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο.
Οι μειώσεις αυτές οφείλονται στην ένταση του ανταγωνισμού που προκαλείται από τη συνεχιζόμενη ύφεση και την αναμενόμενη μείωση της κατανάλωσης. Επίσης, η διαφορά τιμών των καταστημάτων μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ από την υπόλοιπη αγορά είναι αποτέλεσμα του ότι ο "οβελίας" αποτελεί όλο και περισσότερο μέσο προσέλκυσης κοινού για τα καταστήματα, των οικονομιών κλίμακας, της αποτελεσματικής λειτουργίας των οργανωμένων τμημάτων προμηθειών των σουπερμάρκετ και της μακροχρόνιας συνεργασίας με οργανωμένους μεγάλους προμηθευτές.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι το αρνί είναι ένα είδος το οποίο τα τελευταία επτά χρόνια δεν έχει ανατιμηθεί την περίοδο του Πάσχα. Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, αλλά και από τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. παρουσιάζει αύξηση πάνω από 20% την τελευταία επταετία, η τιμή του αρνιού είναι σχεδόν σταθερή την περίοδο του Πάσχα κάθε χρόνο και φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2006-2007.



Δεν υπάρχουν σχόλια :