Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή -για κάποιους, αν όχι για τους περισσότερους,
η πιο γευστική- ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου
(που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή»).
Την Τσικνοπέμπτη λοιπόν σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας
στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».
Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται
στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται
με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων
και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι
και το γλέντι ιεροτελεστία
για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
Επίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά,
την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά,
αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι
και η Καθαρά Δευτέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου