Η αρχαία «χύτρα ταχύτητας» ήταν πήλινη
και είχε οπές για να κυκλοφορεί ο αέρας.
Οι αρχαίοι Έλληνες μαγείρευαν την ψαρόσουπα
στο «Κακάβιο» κι έτσι «γεννήθηκε» η κακαβιά...
Ελληνική χύτρα ταχύτητας ηλικίας 2.700 ετών.
Η πρώτη πλήρως σωζόμενη «χύτρα ταχύτητας» ηλικίας 2.700 χρόνων,
βρέθηκε σε νεκροταφείο της Αξιούπολης στο Κιλκίς.
Ο αρχαίος πύραυνος -όπως είναι η ονομασία του αρχαίου σκεύους,
προδρομική μορφή της χύτρας ταχύτητας της εποχής μας- εντοπίστηκε
σε νεκροταφείο που ανέσκαψε η αρχαιολόγος της ΙΣΤ’ Εφορίας Κλασικών
και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, Θ. Σαββοπούλου.
Η κατασκευή είναι εντυπωσιακή, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ύψος του αγγείου
είναι 0,38μ., το βάρος του 14 κιλά -υπολογίζεται ότι με τα τμήματα
που λείπουν θα έφτανε τα 15 κιλά- ενώ η χωρητικότητά του
είναι περίπου 20 λίτρα.
Η κατασκευή αποτελείται από ένα εσωτερικό πιθόσχημο αγγείο με μικρή
κυκλική επίπεδη βάση και έχει συγκολλημένη στο ύψος του ώμου
εξωτερική περιμετρική «ποδιά» με οπές εξαερισμού σε δύο σειρές.
Η επάνω έχει 4 οπές και η κάτω 2 για την κυκλοφορία του αέρα
και την αναζωπύρωση της φωτιάς.
Δύο λαβές συγκρατούν ταυτόχρονα το εσωτερικό αγγείο
και το εξωτερικό τμήμα για την τοποθέτησή του στην εστία.
Στον πύραυνο της Αξιούπολης «συμπυκνώνεται όλη η τεχνογνωσία
της εποχής και η επιδεξιότητα του τεχνίτη και σχετίζεται
με τις διατροφικές συνήθειες της κοινωνίας που χρησιμοποιούσε
το σκεύος για την προετοιμασία της καθημερινής του διατροφής»....
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου