1. Βάλτε το στο ψυγείο
Μπορείτε να εκτελέσετε αυτό το απλό τεστ στο σπίτι.
Βάλτε το ελαιόλαδο στο ψυγείο σε χαμηλή θερμοκρασία,
αν αυτό αρχίσεινα στερεοποιείται και να σχηματίζει σβόλους,
σημαίνει ότι έχει μεγάλη συγκέντρωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.
Αυτό το κόλπο δεν μας εξασφαλίζει πλήρως ότι το ελαιόλαδο
δεν είναι νοθευμένο, γιατί αν έχει αναμειχθεί με ηλιέλαιο
και άλλα παρόμοια έλαια θα έχει την ίδια συμπεριφορά.
Από την άλλη, εάν το λάδι στο ψυγείο διατηρηθεί
στην υγρή του κατάσταση, αυτό θα σημαίνει σίγουρα ότι
δεν είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
2. Ανάψτε μια λάμπα λαδιού
Ένα δεύτερο τεστ που μπορείτε να κάνετε είναι με μια λάμπα λαδιού
ή ένα καντήλι. Σε αυτή την περίπτωση περιμένουμε
το γνήσιο ελαιόλαδο να κρατήσει αναμμένο το φιτίλι
για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να φαίνεται καπνός
πάνω από τη φλόγα.
Αν η λυχνία ή το φιτίλι μένει αναμμένο για σύντομο χρονικό διάστημα
ή αν αφήνει καπνό ενώ καίγεται, αυτό θα σημαίνει ότι σίγουρα
δεν είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Δικό μας σχόλιο:
Φυσικά, υπάρχει πάντοτε και ο παλιός τρόπος.
Η γιαγιά μου, μας έλεγε θυμάμαι ότι το καλό λάδι το καταλαβαίνεις
με την γεύση, στην σαλάτα και ακόμη καλύτερα
απάνω στο καψαλισμένο ζεστό ψωμί
και το κακό λάδι, στο καντήλι.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου