25η Μαρτίου και ο μπακαλιάρος έχει την τιμητική του
στο τραπέζι του Έλληνα σε όποιο μέρος του κόσμου και αν ζει!
Κορυφαία επιλογή είναι το αχτύπητο δίδυμο
μπακαλιάρος – σκορδαλιά.
Οι συνταγές είναι πολλές και κάθε τόπος έχει τη δική του αγαπημένη.
Τηγανητός, βραστός, κοκκινιστός, με χόρτα, η παραδοσιακή
μπακαλιαρόπιτα των Επτανήσων, ο μπακαλιάρος τσιλαδιά
στην περιοχή της Μεσσηνίας με σταφίδες και κρεμμύδια ή ακόμη
πιο μοντέρνες συνταγές όπως οι μπακαλιαρολουκουμάδες
με κουρκούτι και πλήθος άλλων αγαπημένων συνταγών δείχνουν
ότι ο παστός μπακαλιάρος, το ψάρι των φτωχών ή αλλιώς,
το ψάρι του βουνού, είναι αγαπημένη μας διατροφική επιλογή.
Ο γνήσιος υγράλατος ή αλίπαστος (παστός) μπακαλιάρος
παρασκευάζεται με ξήρανση και αλάτισμα του ψαριού Cod (Γάδος).
Είδος βενθοπελαγικού ψαριού που ανήκει
στην οικογένεια Gadidae, στο γένος Gadus.
Οι αυθεντικοί υγράλατοι μπακαλιάροι προέρχονται
από τα 3 είδη Cod βάση την περιοχή αλίευσής τους.
Τον Γάδο του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας.
Στη Ελληνική αγορά προμηθευόμαστε κυρίως από την περιοχή
του Ατλαντικού, από τις χώρες Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.
Όμως στην Ελληνική αγορά, δίπλα στον αυθεντικό υγράλατο
μπακαλιάρο πωλείται και ένα άλλο παστωμένο ψάρι
με την ονομασία Ling και αρκετές φορές
γίνεται σύγχυση μεταξύ αυτών των δύο.
Ωστόσο, μπορούμε με μεγάλη ευκολία να διακρίνουμε τον γνήσιο
μπακαλιάρο από το παστό φιλέτο Λινγκ.
O μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή
που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές.
Συνήθως είναι ορατή μόνο η μία γραμμή καθώς η άλλη
είναι κρυμμένη από το φιλετάρισμα του ψαριού.
ΠΗΓΗ και περισσότερα ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου