Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Ας μιλήσουμε για τη ρίγανη! (συλλογή και επεξεργασία)

Η ρίγανη (Ορίγανον το κοινόν, Origanum vulgare) είναι αρωματικό ποώδες, 
πολυετές, ιθαγενές και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας.
Το ύψος του κάθε κλωναριού κυμαίνεται από 20 εκ και μπορεί αναλόγως
 την περιοχή και την χρονιά (βροχές κλπ) να φτάσει μέχρι και τα 70-80 εκ ύψος.
Η ανθοφορία ξεκινάει αναλόγως την περιοχή από τέλη Ιουνίου και μπορεί να αντέξει 
έως και τέλη Σεπτέμβρη-αρχές Οκτωβρίου αν οι καιρικές συνθήκες βοηθούν. 
Το άνθος είναι χρώματος άσπρο ή άσπρο μοβ. 
Κάθε χρόνο τα κατά τόπους δασαρχεία δίνουν οδηγίες από πότε μπορεί κάποιος 
να ξεκινήσει να την συλλέγει και μέχρι πότε επιτρέπεται. 
Δυστυχώς όμως αρκετοί ξεκινούν την συλλογή νωρίτερα , πριν καν ανθίσει,
 και επειδή την ξεριζώνουν σε κάποια χρόνια θα υπάρχει κίνδυνος και θα έχει
 περιοριστεί πολύ η ανθοφορία της στα ορεινά. 
Αν έχετε λοιπόν όρεξη και σας αρέσει η φύση μπορείτε να ξεκινήσετε
 για τα βουνά και να μαζέψετε είτε για οικιακή χρήση είτε για εμπορική 
(η χρήση της για εμπόριο πρέπει να συμβαδίζει με τους ισχύοντες νόμους 
και κανόνες του κράτος και σύμφωνα με τις οδηγίες του εκάστοτε δασαρχείου).
Η Καλύτερη ποιότητα ρίγανης που μπορείτε να μαζέψετε στην Ελλάδα
 βρίσκεται στην Ορεινή Πίνδο. 

Για την περισυλλογή καλό είναι να χρησιμοποιείται ειδικό μαχαίρι - σβανάς 
αφού βολεύει στην περισυλλογή καλύτερα 
από τα κοινά μαχαίρα ή να μαζεύετε με τα χέρια σας. 
Γλιτώνετε χρόνο και κόπο.
Αν ασχοληθείτε με το εμπόριο τότε απαραίτητο είναι να έχετε μαζί σας 
ένα μεγάλο τσουβάλι ή δύο μαζί ραμμένα ή να αγοράσατε τσουβάλια ειδικά
 για την ρίγανη (μπούρδες λέγονται)
ΠΡΟΣΟΧΗ
Δεν βάζουμε την ρίγανη μέσα στο τσουβάλι αλλά το ανοίγουμε 
και την ακουμπάμε πάνω του.
Καλό θα είναι να μένει όσο πιο ανοιχτή γίνεται για να αερίζεται 
και να μην μας μαυρίσει. 
Αν έχει δροσιά όταν την μαζεύουμε ή βρέχει τότε μπορεί να μαυρίσει το άνθος 
σχετικά εύκολα. 
Επειδή ανθοφορεί τους καλοκαιρινούς μήνες καλό είναι να πηγαίνετε πολύ πρωί
 είτε απόγευμα για να αποφεύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες.
Να ντύνεστε με μακρυά παντελόνια και άρβυλα και να έχετε μαζί σας μπουκαλάκι
 με νερό. Αλοιφή για τα τσιμπήματα από σφήκες, νταβάνια,αγριοκούμπανους. 
Μαχαίρι και κλωστή σε περίπτωση που σας τσιμπήσει φίδι.
Να φοράτε πουκάμισο μακρυμάνικο και γάντια στα χέρια γιατί όταν θα σκύψετε
 να κόψετε τα κλωνάρια δεν ξέρετε τι μπορεί να βρίσκεται ανάμεσα. 
Αφού την μαζέψετε και την φέρετε σπίτι αν δεν σκοπεύετε να την καθαρίσετε
 άμεσα τότε να την αραιώσετε σε έναν μουσαμά ή όπως είναι στην μπούρδα
 για να μην σας μαυρίσει. 
Καθαρίστε την ρίγανη από διάφορα χορτάρια που μαζέψατε και την φτιάχνετε
 μικρά μπουκέτα τα οποία δένεται με έναν σπάγκο. Την αφήνεται κατά προτίμηση 
σε εξωτερικό χώρο και σε σκιερό μέρος κρεμασμένη σε σχοινί όπου
 και θα περιμένετε να ξεραθεί με φυσικό τρόπο σε 3-4 ημέρες 
αναλόγως τις καιρικές συνθήκες.
Αν θέλετε να την τρίψετε με τον παραδοσιακό τρόπο κάντε τα εξής:
1)Απλώστε το καλοκαίρι από τις 10-11 το πρωί (να έχει καθαρό ήλιο και ζέστη) 
την ρίγανη πάνω σε έναν μουσαμά. Αφήστε την εκεί όση ώρα χρειαστεί μέχρι 
να καταλάβετε με την αφή πως τρίβεται πολύ εύκολα 
(συνήθως 1-2 ώρες όταν κοντεύει 12 με μια το μεσημέρι και ο ήλιος καίει). 
Κόψτε τον σπάγκο από την ρίγανη και ανοίξτε την ομοιόμορφα πάνω στον μουσαμά. 
2)Βρείτε ένα μεγάλο τσουβάλι και βάλτε μέσα όση ρίγανη χωράει. 
Δέστε καλά το τσουβάλι με σχοινί. Ακουμπήστε το τσουβάλι 
πάνω σε σκληρό έδαφος (π.χ αυλή από τσιμέντο). 
Βρείτε ένα ξύλινο στειλιάρι ή μεταλλικό :
Και ξεκινήστε να βαράτε το τσουβάλι με την ρίγανη και από τις δύο πλευρές
 του τσουβαλιού για κάμποση ώρα. Προσέξτε το τσουβάλι να είναι γεμάτο 
διαφορετικά θα βαράτε τα χέρια σας στο τσιμέντο.
3)Βρείτε ένα μεγάλο σκαφίδι 
Αδειάστε μέσα την τριμμένη ρίγανη μαζί με τα στουμπισμένα κλωνάρια
 και ξεκινήστε να πετάτε τα μεγάλα κλωνάρια. 
4)Πάρτε ένα κόσκινο (όχι αλευριού)
Και βάλτε μέσα την τριμμένη ρίγανη. Αρχίστε να κοσκινάτε και προσέξτε 
τι περνάει από κάτω (μικρά κλωνάρια που δεν τα κρατάει το κόσκινο). 
Καλό είναι για να είναι τελείως καθαρή να την κοσκινήσετε δύο φορές 
γιατί θα υπάρχουν και χορτάρια μέσα στην ρίγανη που μπορεί να σας έχουν ξεφύγει. 
Αφού την καθαρίσετε αποθηκεύεστε την σε πλαστικούς κουβάδες
 και απολαύστε την μυρωδιά στα φαγητά. 
Αν πάλι βαριέστε ή δεν έχετε το μέρος και τα εργαλεία για όλη αυτή 
την διαδικασία τότε απλά βάλτε την ρίγανη μέσα στην κουζίνα να ξεραθεί
 και τρίψτε την με τα χεριά σας (με γάντια εννοείται)

Δεν υπάρχουν σχόλια :