Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

27 ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την παρουσία του ψωμιού στην Ελλάδα.

Το ψωμί είναι η παλαιότερη παρασκευαζόμενη τροφή 
του ανθρώπου και γίνεται με την ανάμειξη αλεύρου δημητριακών και νερού. 
Το ζυμάρι που δημιουργείται, φουσκώνει και ψήνεται.
Η ιστορία του ψωμιού αρχίζει με την αυγή του πολιτισμού μας κατά τη διάρκεια 
της νεολιθικής εποχής (8.000 π.Χ.) όταν ο άνθρωπος άρχισε να καλλιεργεί δημητριακά 
και σίγουρα δε μοιάζει με το ψωμί που γνωρίζουμε. 
Αρχικά υπήρχε ως ένα είδος σκληρής πίτας που δε φούσκωνε και φτιαχνόταν ψήνοντας 
ένα ζυμάρι δημητριακών αρχικά στον ήλιο και στη συνέχεια πάνω σε καυτή πλάκα.

Η ανακάλυψη του προζυμιού που έχει σαν αποτέλεσμα το φούσκωμα του ψωμιού
 ήταν ένα σημαντικό αλλά τυχαίο γεγονός. 
Θεωρείται ότι ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο κατά λάθος.

Όταν ένα κομμάτι ζύμης παραμείνει εκτεθειμένο σε ζεστό περιβάλλον για πολλές ώρες, ευνοείται ή ανάπτυξη ενός μύκητα, μέσα από μία χημική αντίδραση που προκύπτει
 από την απορρόφηση των ζυμεγερτών που υπάρχουν στον αέρα. 
Το αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης είναι το φούσκωμα της ζύμης. 
Αυτό είναι το προζύμι.
Είναι βέβαιο ότι το πρώτο ψωμί που καταναλώθηκε ήταν άζυμο, χωρίς μαγιά.
 Το πρώτο ζύμωμα και συνεπώς η παρασκευή ψωμιού στη σημερινή του μορφή 
είναι πιθανό να έγινε στην Αίγυπτο πριν από περίπου 3.000 χρόνια. 
Σε Αιγυπτιακούς τάφους ανακαλύφθηκε μάλιστα η εικόνα του παλαιότερου ψωμιού 
που είναι σήμερα γνωστό.
Στην Αρχαία Ελλάδα το ψωμί ήταν επίσης πολύ διαδεδομένο. 
Το αναφέρουν δε οι σημαντικότεροι ιστορικοί και συγγραφείς μας, μεταξύ των οποίων
 ο Ησίοδος, ο Όμηρος και ο Ηρόδοτος. 
Ο Πλάτωνας αναφέρεται μάλιστα και στον Θεαρίωνα, 
ένα φημισμένο αρτοκόπο (αρτοποιό) της αρχαιότητας. 
Οι σιτοφάγοι μάλιστα λαοί, που γνώριζαν την καλλιέργεια της γης, τη σπορά,
 το θερισμό και την Παρασκευή του ψωμιού θεωρούνταν πολιτισμένοι. 
Εκείνοι που έτρωγαν μόνο κρέας ήταν οι άγριοι!
Οι πρώτοι οργανωμένοι φούρνοι στην σημερινή, βιοτεχνική τους μορφή οργανώθηκαν 
από τους Ρωμαίους.
 Στην Πομπηία δε έχουν βρεθεί πολλά αποτεφρωμένα αρχαία αρτοποιεία.
























Δεν υπάρχουν σχόλια :