Η επιστημονική ονομασία της σμέρνας είναι
Μύραινα η Ελένη (Muraena helena) και ανήκει
στην τάξη των Εγχελυόμορφων στα οποία
ανήκουν επίσης το χέλι, το μουγγρί, το φιδόχελο
και πολλά ακόμα είδη που ζούνε στις θάλασσες μας
και ο λαός τα ονομάζει γενικά «χέλια».
Το κρέας της είναι φαγώσιμο.
Το δάγκωμά της είναι επικίνδυνο, ακόμα και για τον άνθρωπο.
Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα ψάρια των θαλασσών μας,
κάτι που αποδεικνύεται και από τις πολλές κοινές ονομασίες
με τις οποίες αναφέρεται σε διάφορες νησιωτικές περιοχές:
αδόντας, ασμηναριά, σμηνιέρα, σμύναιρα,
σμύναιρη, σμύρενα και σμύρνα.
Ανήκει στην οικογένεια των Μυραινίδων στην οποία ανήκουν
άλλα δύο είδη σμέρνας που ζούνε στις θάλασσες μας.
Αυτά είναι η μικρότερη, πιο χοντροκομένη και καφετιά
μουγγροσμέρνα (Gymnothorax unicolor) και η πιο σπάνια,
νεόφερτη στα νερά μας από τον Ατλαντικό,
τιγροσμέρνα (Enchelycore anatina), με κίτρινο λεπτό κεφάλι
και τρομακτική οδοντοστοιχία.
Είδη της ίδιας οικογένειας απαντώνται σε όλο τον πλανήτη
σε εύκρατες και τροπικές θάλασσες και ξεχωρίζουν για την ομορφιά
των χρωματισμών τους αλλά και για την άγρια συμπεριφορά τους.
Κανένα όμως από αυτά δεν είναι τόσο διάσημα όσο η σμέρνα
που κατοικεί στα νερά μας και αυτό γιατί το ψάρι
αυτό υπήρξε αντικείμενο θαυμασμού και μελέτης
ήδη από τα αρχαία χρόνια.
Δικό μας σχόλιο:
Πρέπει να προσέχεις να μην.....
.........σε δαγκώσει η Μύραινα η Ελένη!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου